Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 09.04.2024

09.04.2024 124 0 1

Вітаю, шановні колеги!

До Типового договору оренди землі цьогоріч уже двічі вносилися зміни. Але суттєвого його вдосконалення та гармонізації з чинним законодавством не було зроблено. Тож у багатьох сільгосппідприємств усе ще виникають запитання: чи обов’язковим є використання Типового договору; чи можна відступати від Типового договору, укладаючи договір оренди за самостійно розробленою формою, яка суттєво відрізняється від нього? Відповіді – у статті.

Невдовзі завершується І квартал 2024 року, а отже, за його підсумками можна заповнювати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Ми підкажемо, як, формуючи Податковий розрахунок, обійти підводні камені та які можуть виникнути складнощі в його заповненні, відповімо на ваші запитання та розглянемо ситуації із практики (див. матеріал).

Для бюджетних грантів передбачено свої податкові наслідки. Є різниці з податку на прибуток, і діють вони незалежно від того, який у вас дохід – понад 40 млн грн чи менше. Також діють пільги звільнення від оподаткування бюджетних грантів для ФОП. Але чи є бюджетним грантом у розумінні Податкового кодексу покриття Фондом розвитку підприємництва відсотків за кредитами «5-7-9»? З цим запитанням ми звернулися до податківців. Їхніми висновками з ІПК ділимося з вами, традиційно додаючи ремарки від себе (див. за посиланням).

Наступний матеріал – для сільгосппідприємств, які з 2024 року перейшли з четвертої групи платників єдиного податку на загальну систему оподаткування або до третьої групи єдинників. Розповідаємо, як таким платникам відзвітувати з мінімального податкового зобов’язання за 2023 рік.

Кожне підприємство зобов’язане розробити й затвердити штатний розпис. Фермерське господарство також повинне виконувати цей обов’язок, якщо має найманих працівників. У консультації розглядаємо, які нюанси слід урахувати ФГ під час розроблення й затвердження цього важливого документа та в яких випадках уносити зміни до нього.

У розпалі – сезон весняно-польових робіт, невід'ємною частиною яких є використання різноманітних пестицидів і агрохімікатів. Згідно із Законом від 20.06.2022 № 2320-IX «Про управління відходами», який набув чинності менш як рік тому, тара з-під цих речовин є небезпечними відходами. І сільгосппідприємства зобов’язані зберігати їх у спосіб, безпечний для здоров’я людини та навколишнього природного середовища, та передавати відповідним суб'єктам господарювання у сфері управління відходами протягом одного року з моменту їх утворення. Чи визнається тара з-під пестицидів та агрохімікатів окремим об'єктом бухобліку; як організувати облік використаної тари відповідно до екологічного законодавства; документальне оформлення видалення (утилізації) тари, особливості оподаткування, відображення на рахунках бухобліку, – про все це читайте у статті тут.

Більше інформації за темою – в оновленому спецвипуску «Зберігання й використання пестицидів та агрохімікатів на сільгосппідприємстві».

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • про особливості подання майнової декларації власниками сільгоспугідь;
  • про подання додатка ЄСВ 1 членами ФГ;
  • чи може юрособа купити землю для ОСГ.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали