Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 26.03.2024

26.03.2024 120 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Із 16 березня набули чинності зміни до Податкового кодексу. Зокрема, скорочено строки проведення документальних і камеральних перевірок бюджетного відшкодування, знято обмеження строку для оскарження рішень про визначення мінімального податкового зобов’язання для фізосіб, надано нові пільги з плати за землю. Редакція Uteka-Агро підготувала аналіз цих змін, з яким ви можете ознайомитися в матеріалі за посиланням.

Також відбулися зміни в порядку звільнення платників податків від штрафу в разі, якщо податок перераховано не на той рахунок. Про це читайте в статті тут.

Згідно з нещодавніми змінами, унесеними до деяких нормативно-правових документів щодо перереєстрації речових прав на нерухоме майно, для держреєстрації за юрособою права власності на земельну ділянку сільгосппризначення до переліку обов'язкових документів додається також протокол проведення перевірки набувача земельної ділянки. Більш розлого про нововведення розповідаємо в матеріалі.

Наступний матеріал – для фізосіб-підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та мають у власності або користуванні сільськогосподарські угіддя і займаються виробництвом сільгосппродукції. Такі платники не пізніше 30 квітня повинні подати декларацію з розрахованим мінімальним податковим зобов’язанням. Як обчислити МПЗ, заповнити та подати декларацію, читайте в консультації.

Нагадуємо, що строк подання звіту з КІК для фізичних осіб – контролерів спливає 01.05.2024. Пропонуємо відповіді на деякі актуальні запитання, що виникають на сьогодні у контролерів-фізосіб під час підготовки КІК-звітності (див. тут).

Ми підготували новий Агропорадник «Використання майна власника/учасника в діяльності сільгосппідприємства: договірне урегулювання, податки, бухоблік». Тут розповідаємо про безпечні варіанти використання власного майна учасників/членів сільгосппідприємства на благо самого підприємства. Дотримуючись наших порад, ви зможете підтвердити зв’язок здійснених господарством витрат з експлуатацією такого майна.

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо про:

  • зміни до Типового договору оренди землі;
  • поділ та об'єднання земельних ділянок;
  • облік та оподаткування подарункових сертифікатів АЗС.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали