Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 27.02.2024

27.02.2024 88 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Придбання юрособами земельних ділянок сільгосппризначення, а також унесення земельної ділянки до статутного капіталу – такі основні теми нових публікацій Uteka-Агро.

Цьогоріч запрацювала норма п. 2 ст. 130 Земельного кодексу, згідно з якою загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення у власності як громадянина України, так і юрособи (крім банку) не може перевищувати 10 тис. га. Тому нотаріуси, перевіряючи потенційного набувача сільгоспземлі на предмет дотримання встановленого ліміту, напевне, будуть враховувати і земельні ділянки сільгосппризначення, набуті ним у власність до 01.01.2024. Пропонуємо прочитати наш аналіз, які землі враховуються для визначення ліміту «не більше 10 тис. га в одні руки», а також які наслідки перевищення цього ліміту.

Наші наступні консультації – для товариств з обмеженою відповідальністю та фермерських господарств, учасники/члени яких мають намір унести до статутного (складеного) капіталу земельну ділянку. У них розглядаємо, як оформити цю процедуру, чи потрібно реєструвати право власності на земельну ділянку за ТОВ/ФГ у держреєстратора, як і коли поставити на баланс цей актив (основний засіб) та які податкові наслідки операції:

Юрособа придбала земельну ділянку. У бухгалтера в такому разі виникають запитання: як і коли зарахувати землю на баланс; чи можна включити до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв’язку з придбанням земельної ділянки; чи потрібно сплачувати земельний податок та як це зробити тощо. Відповіді на них надаємо тут.

Півтора роки тому до ПК було внесено суттєві зміни (Законом від 15.08.2022 № 2520-IX), які вплинули на обчислення та сплату військового збору. Ці зміни стосуються платників податків, які отримують доходи в негрошовій формі або користуються ПСП, а також податкових агентів, які нараховують (виплачують, надають) такі доходи. І лише 19.02.2024 ДПС роз’яснила (ЗІР, категорія 126.08), що ці зміни набули чинності з дати набрання чинності Законом № 2520, тобто з 03.09.2022. Хоча саме роз'яснення чинне з 19.02.2024. Таке несвоєчасне інформування про досить суттєві зміни в обчисленні військового збору потенційно має низку значних наслідків та проблем як для платників податків, так і для бюджету. У чому конкретно суть змін, які наслідки для податкових агентів і що робити зараз? Свою точку зору висвітлюємо в матеріалі «Порядок обчислення військового збору: які зміни відбулися з 03.09.2022».

Крім того, проаналізувавши ваші звернення до наших сервісів «Консультаційна телефонна лінія з експертами UTEKA» та «Особистий помічник», цього тижня ми відповіли на популярні питання:

Наступного разу в Uteka-Аро повідаємо про таке:

  • основні етапи укладення договору купівлі-продажу землі;
  • благодійна допомога від міжнародних донорів: облік та оподаткування;
  • виконання договору на користь третьої особи.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали