Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Особливості обліку у бджільництві

25.10.2017 2345 0 4

Основні правила щодо виробництва, заготівлі та переробки продуктів бджільництва регламентовано:

Організація обліку у бджільництві здійснюється відповідно до характеристики його об’єктів, які визначаються технологічним процесом у галузі сільськогосподарського виробництва, основою функціонування якої, як установлено у законодавстві (Закон № 1492), є розведення, утримання та використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільгосппризначення та підвищення їх урожайності, виробництво харчових продуктів і сировини для промисловості.

Отже, об’єктами обліку у бджільництві визнаються:

  • необоротні активи, які використовуються у бджільництві, у частині земельних ділянок, основних засобів (далі – ОЗ), малоцінних необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, довгострокових біологічних активів рослинництва;
  • виробничі запаси, використання яких формує виробничу собівартість одержаної продукції і послуг від бджолиних сімей;
  • малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються як господарський інвентар для виконання робіт на пасіці;
  • продукти бджільництва – продукти, одержані завдяки збиральним і фізіологічним властивостям бджіл (мед, віск, бджолине обніжжя, перга, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута, трутневий гомогенат), а також самі бджоли;
  • бджолина сім’я – цілісна біологічна одиниця, яка складається з однієї бджолиної матки, у середньому 15–60 тисяч робочих бджіл та приблизно двох тисяч трутнів. Окремо виділяють племінну бджолину сім’ю – високопродуктивну сім’ю чистопорідних бджіл, яка стійко передає потомству свої породні ознаки;
  • витрати на утримання пасік (вуликів із бджолами) для виробництва продукції та підвищення урожайності сільськогосподарських культур.

Розглянемо порядок організації та обліку зазначених об’єктів бджільництва.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали

Центр сповіщень