Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 09.04.2024

09.04.2024 99 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознаймлю вас із темами цього тижня.

Наразі багато хто із суб’єктів господарювання (далі – СГ) отримує кредити за різними програмами. Так, відсотки за програмою «Доступні кредити 5-7-9 %» компенсуються Фондом розвитку підприємництва. Із 18.01.2024 цей Фонд є надавачем бюджетних грантів. А для бюджетних грантів передбачено свої податкові наслідки. Зокрема, виникають різниці з податку на прибуток, і діють вони як для «високодохідників», так і для «малодохідників» (тобто незалежно від того, який у вас дохід – понад 40 млн грн чи менше). Для фізосіб-підприємців діють пільги-звільнення з оподаткування бюджетних грантів. Але чи є бюджетним грантом у розумінні Податкового кодексу покриття Фондом відсотків за кредитами «5-7-9 %»? Читайте про це за посиланням.

Напевно, вам доводилося чути слово «дропшипінг», яке останнім часом часто використовується у сфері інтернет-торгівлі. По суті, цим терміном позначають один із способів ведення бізнесу. Багато СГ успішно використовують його на практиці. У двох статтях ми розповіли, чим є дропшипінг у розумінні українського законодавства, що потрібно для його організації, як оформити необхідні договори, а також як відобразити такі операції в обліку дропшипера та чи потрібно йому застосовувати РРО/ПРРО під час розрахунків з покупцями: «Дропшипінг: організаційні моменти та укладання договорів», «Дропшипінг: як вести облік та чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО?».

Зараз є багато зручних варіантів для здійснення розрахунків між контрагентами, у тому числі можна вести розрахунки і через небанківські фінансові установи. Але такий спосіб викликає низку запитання в разі, якщо фізособа-підприємець планує відкрити рахунок/електронний гаманець у небанківській фінансовій установі. Наприклад, чи можна у принципі використовувати гроші з такого рахунку для ведення підприємницької діяльності? Про які особливості або обмеження слід заздалегідь знати підприємцю? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Працівники-донори мають право на певні пільги, передбачені трудовим законодавством, зокрема на додаткові дні відпочинку. Під час воєнного стану здача крові донорами набула особливої актуальності, кількість донорів збільшилася. Тому зараз у багатьох роботодавців виникає чимало запитань щодо правил оформлення донорських вихідних. Ми розглянули, за яких умов донорам надаються додаткові вихідні дні та як слід оформити їх надання.

У разі нарахування (виплати) доходу на користь фізичних осіб податковий агент зобов’язаний утримати та сплатити до бюджету ПДФО та ВЗ, а також подати до контролюючого органу інформацію про такі платежі, тобто заповнити додаток 4ДФ у складі Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ. Ми навели приклади заповнення цього додатка для різних ситуацій, а також пояснили, як виправити помилку, допущену в раніше поданому додатку.

Працівник підприємства отримав аванс на закордонне відрядження в іноземній валюті готівкою з каси підприємства. Фактичні витрати за час відрядження виявилися меншими, ніж сума авансу, тож у працівника залишилася на руках інвалюта. Із нашої статті ви дізнаєтесь, у який строк працівник повинен повернути невикористаний залишок інвалютного авансу в касу підприємства; чи можна підприємству не здавати готівкову інвалюту до банку, а видати як аванс на наступне відрядження цьому ж працівнику або іншому; чи є відповідальність за порушення норм щодо здачі та використання залишку інвалютного авансу; як відобразити в бухгалтерському обліку операції з готівковою інвалютою у відрядженні.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • як заповнити додаток Д5 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ у різних ситуаціях;
  • чим підтвердити витрати на пальне, придбане за смарт-картками;
  • якими будуть наслідки виправлення помилки в декларації з податку на прибуток.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали