Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 12.03.2024

12.03.2024 164 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули декілька цікавих ситуацій із практики і відповіли на ваші запитання.

Підприємством із запізненням було подано податкову звітність. Чи є зараз відповідальність за таке порушення? І якщо є, то чи потрібно чекати податкове повідомлення-рішення чи можна сплатити штраф самостійно? Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

Із 18.01.2024 Фонд розвитку підприємництва включено до переліку надавачів бюджетних грантів. Це має податкові наслідки для тих, хто отримує фінансування з Фонду. Адже для отримувачів бюджетних грантів – окремі правила та пільги. Чи виникають податкові різниці у платника податку на прибуток при отриманні таких коштів? Чи включається сума гранту до доходу платника єдиного податку? Відповіді тут.

У платника єдиного податку за монетарною заборгованістю виникають курсові різниці. Якщо різниці додатні, вони визнаються доходом у бухгалтерському обліку. А чи мають вони бути доходом і у податковому обліку? Адже єдинники визначають свій дохід за правилами Податкового кодексу. Докладніше про це читайте тут.

Підприємство отримало рішення суду про стягнення з контрагента суми боргу, проте гроші боржник так і не повернув. До виконавчої служби за примусовим стягненням не зверталися, оскільки підприємство-боржник не має ніякого майна і вже призупинило свою діяльність. Дізнайтеся, коли і за яких умов цю заборгованість можна буде визнати безнадійною для цілей оподаткування.

У юридичної особи є декілька філій. Чи зобов'язані головне підприємство і кожна філія виконувати свої окремі нормативи із працевлаштування осіб з інвалідністю чи встановлюється один норматив для юрособи, який треба виконати спільними зусиллями? І кого оштрафують за невиконання такого нормативу – головне підприємство чи філію? Докладні відповіді тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо такі теми:

  • один підприємець заплатив за іншого: якими будуть наслідки для покупця і продавця;
  • компенсація за невикористану відпустку: як розрахувати за новими правилами;
  • додаток КІК до декларації про майновий стан: як заповнити.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали