Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 26.03.2024

26.03.2024 97 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули багато цікавих тем. Почнемо зі змін.

16.03.2024 набули чинності чергові зміни до Податкового кодексу, внесені Законом від 23.02.2024 № 3603-IX. Зміни стосуються, зокрема, звільнення від сплати штрафу в разі, якщо податок було перераховано платником податків не на той рахунок. Читайте у статті, якою саме нормою ПК передбачено звільнення від штрафу, за яких умов застосовується та чи поширюється на ЄСВ.

Для набуття та збереження статусу резидента Дія Сіті підприємство має відповідати критеріям, що встановлені Законом від 15.07.2021 № 1667-IX. Ми детально розглянули кожний критерій, проаналізували роз’яснення ДПС, Мінекономіки та Мінцифри з цього питання, а також розповіли, яку саме звітність доведеться подавати резидентам Дія Сіті до Мінцифри.

Підприємство отримало запит від приватного виконавця з проханням надати інформацію про договір із контрагентом. Цей контрагент – боржник по виконавчому провадженню, але підприємство не є стороною виконавчого провадження. Чи має право приватний виконавець надсилати запити суб’єктам господарювання? Якими можуть бути наслідки в разі відмови надати таку інформацію? Докладно про це читайте тут.

Норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю зобов’язані виконувати всі роботодавці. За невиконання нормативу до роботодавців застосовуються адміністративно-господарські санкції (штрафи). На практиці виникає багато запитань щодо того, за яких умов норматив вважається виконаним. Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

Індексацію зарплати (грошових доходів населення) було припинено на весь 2023 рік. А з 1 січня 2024 року її проведення відновилося згідно із Законом від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Зараз до редакції надходить багато запитань від передплатників: роботодавці цікавляться, як і коли слід проводити індексацію зарплати у 2024 році. Відповіді ви знайдете за посиланням.

Закінчується І квартал 2024 року, а отже, за його підсумками можна заповнювати Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ. Наші підказки, як при формуванні Податкового розрахунку обійти підводні камені та які можуть виникнути складнощі при його заповненні, шукайте за посиланням.

Контролери-фізособи мають подати комплект КІК-звітності до 1 травня 2024 року. Комплект може буди повним чи скороченим, один за 2022 і 2023 звітні роки або окремий за 2023 рік. Тобто можуть бути різні ситуації і є нюанси. Тому ми відповіли на запитання, що виникають сьогодні у контролерів-фізосіб при підготовці КІК-звітності.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • особливості заповнення додатка Д1 до Податкового розрахунку в різних ситуаціях;
  • правила оформлення договору на використання торгової марки;
  • порядок отримання фішок на пальне: облік і податки.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали